CONEIX LA PREPARACIÓ FÍSICA DEL CBT

LEB Plata Sense comentaris a CONEIX LA PREPARACIÓ FÍSICA DEL CBT 283

Manolo Rubio: “Maria i jo som un complement per treure el millor rendiment dels jugadors”

Manolo Rubio i Maria Saracho no solen sortir en les cròniques ni en les prèvies dels partits del CBT, però sense ells seria impossible explicar el bon rendiment dels jugadors en la pista. Manolo és el preparador físic de l’equip, aquesta és la seva primera temporada amb l’equip LEB, però porta cinc anys treballant amb la pedrera en el club, a més ens recorda que aquesta és la seva segona etapa en el CBT, ja que com a jugador també va passar per la disciplina cebetista. Per la seva banda, Maria és la fisioterapeuta, l’any passat va arribar a meitat de temporada i aquest any també és la seva primera temporada completa amb el primer equip.

Parlem amb ells un dimarts al matí en El Serrallo, Manolo arriba del gimnàs, on dues o tres vegades per setmana acudeix amb els jugadors per preparar les seves sessions de treball físic. Maria ha vingut a tractar a algun jugador amb molèsties. El treball dels dos és minuciós, saben que cada massatge en la llitera o cada sessió de gimnàs ajuda a guanyar partits. Manolo ens explica com es realitza una preparació física d’un equip professional “el primer és planificar la pretemporada, aquí fem un treball de càrrega específic per arribar bé a l’inici de la competició, a partir d’aquí cada setmana té factors que modifiquen el planning, per exemple la fase de la temporada en la qual estem, característiques del rival del cap de setmana i també factors individuals: molèsties, sobrecàrregues, cansament, cops,etc”. La coordinació amb la fisioterapeuta és clau perquè la preparació física funcioni, Maria ens recorda que en aquesta fase de competició “és molt habitual que apareguin problemes de sobrecàrrega o fatigues musculars. Hem de conèixer als jugadors i saber que situació física estan per donar-los el tractament adequat, a partir d’aquí és molt important la nostra coordinació”. En aquest sentit, Manolo té clar quina es clau “hem de fer una treball individualitzat amb cada jugador, els que tnen problemes, vas adaptant la seva preparació perquè millori de les seves molèsties, fins a arribar el màxim rendiment a través del treball progressiu”. En aquesta fase de la temporada en la qual les cames comencen a pesar, l’opinió de Maria i Manolo són clau per a la planificació de l’última fase de la lliga, els dos han de transmetre a Berni Álvarez, entrenador del CBT, que jugadors estaran disponibles per a l’entrenament, o que jugador ha de modificar la seva càrrega física en l’entrenament per evitar lesions. Manolo Rubio resumeix el seu treball amb una frase “Maria i jo som un complement per treure el millor rendiment dels jugadors”

Les lesions és un dels aspectes més durs de l’esport professional. La prevenció és un factor important per evitar les lesions, però la fortuna també juga el seu paper. Aquesta temporada el CBT no s’ha lliurat de les lesions. No obstant això, cap de les lesions de gravetat han estat per qüestions relacionades amb problemes musculars o de fatiga. Maria ens explica algunes de les tècniques utilitzades en matèria de prevenció de lesions “després dels entrenaments hi ha una sessió d’estiraments, i cada dilluns hi ha una altra sessió de mitja hora propiocepció “. Manolo ens comenta que el treball diari en el gimnàs també és una bona eina per prevenir lesions “Treballs posturals, tonificació, enfortiment de zones específiques del cos, etc.”. També els hàbits abans i després dels partits són importants per prevenir les lesions dels esportistes, Maria ens explica la dinàmica d’un jugador abans i després dels partits “primer alimentació, seguir una dieta específica, un bon escalfament, amb estiraments, mobilitat, etc. I en finalitzar el partit és molt important fer estiraments. I qui ho necessiti crioterapia”.

Tant Manolo com Maria no solament treballen amb el primer equip del CBT, també porten a alguns equips de la pedrera. Manolo ens explica la diferència entre preparar a un equip sènior i a un equip de la base “sempre s’ha de respectar les sobrecàrregues a nivell de força, en nivell formatiu cal anar més en compte. Hi ha una fase sensible en la qual no es pot treballar aspectes de força, no és bo per al seu creixement. En sènior hi ha més tonificació, treball especific de força, multisalts i velocitat”. Per a Maria també és diferent el treball amb els jugadors del primer equip que amb els nens de la pedrera “Hi ha tractaments adequats per a gent sènior, que para adolescents no es poden aplicar, utilitzo mètodes més conservadors, menys invasiu. A més, als jugadors del LEB se’ls fa un seguiment més individualitzat. Amb la base se segueixen patrons més comuns”.

Abans de finalitzar la xerrada amb els dos, ens interromp Diego Gallardo, l’escorta sevillà del CBT ha vingut a fer sessió tir al Serrallo, i s’apropa a nosaltres per donar la seva opinió “El treball de Manolo és incalculable, no solament m’ajuda com a preparador físic, sinó que també té un gran cor”. Abans de seguir tirant també es desfà en elogis cap a Maria “ens tracta molt bé a tots, el seu treball és molt important per rendir al màxim, tenim molt bon relació”. Probablement, aquestes paraules de Diego Gallardo siguin el millor resum del treball d’aquests dos professionals que no anoten punts però guanyen partits.

Author

Back to Top

cbtarrragona.com utilitza cookies per a que tinguis la millor experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que acceptes la nostra política de cookies.