Entrevista a Xavi Moncusí: “Un bon entrenador ha de ser ambiciós en la millora del grup que entrena”

Base Sense comentaris a Entrevista a Xavi Moncusí: “Un bon entrenador ha de ser ambiciós en la millora del grup que entrena” 146

Xavi Moncusí Ferré va néixer a Reus un 6 de gener de l’any 1967. Els seus inicis com a entrenador van començar a l’escola Sant Josep de Reus l’any 1984 dirigint un benjamí. També va passar pel Reus Ploms, Reus Deportiu o CB Morell, tot i que el club on més petjada ha deixat ha sigut al Bàsquet Manyanet on va entrar com a coordinador l’any 1991, allà ha dirigit en totes les categories fins arribar al sènior femení que l’últim any ha estat competint a Primera Catalana. Gràcies a aquesta tasca al Bàsquet Manyanet, la temporada 2017- 2018 va rebre el reconeixement de la FCBQ  com a millor entrenador d’equip Promoció Femení de cistella gran. Ara arriba al Club Bàsquet Tarragona per dirigir el Preinfantil Femení que competirà a la territorial de Barcelona.

 • Com vas viure els mesos de confinament?
  Els vaig viure amb paciència i tranquil·litat, va haver-hi algún moment de crisi però la clau va ser marcar-me unes rutines com anar amb la bicicleta estàtica, la lectura o la cuina.

 

 • Com a professor, com era el dia a dia amb els alumnes havent de comunicar-te amb ells vía telemàtica?
  Jo treballo amb nenes i nens de tres, cuatre i cinc anys i he hagut d’aprendre a fer vídeos i jugar a ser youtuber. El que crec que va ser important va ser transmetre positivisme i  proposar diferents activitats als alumnes.

 

 • Com va ser la teva arribada al club?
  Després de molts anys competint en categories sèniors potser necessitava un canvi d’aires. El José Ramírez em va proposar entrar al club i això ha suposat una nova experiència per mi. He arribat al club amb una mascareta, la mascareta sanitària però també amb la “mascareta” de l’inquietud de veure què és el que em trobaré i com s’hi treballa. Poc a poc m’estic adaptant al funcionament del club, on la pandèmia està marcant unes pautes, protocols,… que fan que tot plegat sigui una mica més lent.

 

 • Quins aspectes del joc trobes que són els més importants en l’etapa preinfantil/ infantil?
  Adaptar el joc a l’espai i a la cistella; descobrir la passada i el joc col·lectiu per fer un joc més ràpid i poder obrir el camp. Treballar sobretot aspectes de tècnica individual i aspectes de tàctica individual tot seguint la filosofia del Club Bàsquet Tarragona.

 

 • Com està sent la teva transició de dirigir molts anys un equip sènior a dirigir un preinfantil?
  Em prenc aquest canvi com un gran repte. El treball de fonaments pren una gran importància i això fa que m’hagi de reinventar i aprendre diferents maneres de treballar. També penso que és un gran moment per anar afavorint a que les jugadores tinguin una actitud positiva i que sumi, en definitiva que aprenguin a ser un equip.

 

 • Quin és el tret característic que intentes que sigui reconeixible en els equips que dirigeixes?
  M’agrada que les jugadores s’impliquin en el joc. És important que totes siguin conscients del que poden aportar, però sabent juntes sumen més. Habituar-nos a jugar intenses, verticals i amb molt moviment sense pilota. Penso que cal ser seriós, estructurar bé la feina que et proposes, dedicar-hi temps (no es pot ser un bon entrenador si només ho ets els dies d’entrenament o el dia del partit). És molt important ser humil, “parlar amb el treball”, ser honest. Pensar sempre en la millora de l’equip en positiu i aconseguir que siguin protagonistes de la seva millora. Penso que un bon entrenador ha de ser ambiciós en la millora del grup que entrena.

Author

Back to Top

cbtarrragona.com utilitza cookies per a que tinguis la millor experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que acceptes la nostra política de cookies.